Grote delen van België werden getroffen door één van de meest dramatische natuurrampen van de laatste eeuw. Duizenden gezinnen en ondernemers werden geconfronteerd met nooit geziene schade. De slachtoffers rekenen vandaag massaal op hun verzekeraar om de geleden schade te vergoeden om zo de draad terug op te pikken. De verzekeringssector zal hiertoe zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen en zijn inspanningen verdubbelen.
Zoals velen leven we erg mee met de mensen die getroffen zijn door de extreme watersnood vorige maand. Naast menselijk leed is ook de materiële schade voor velen niet te overzien.
Door de ongeziene omvang van de schade in de verschillende getroffen regio’s heerste er onduidelijkheid of getroffen verzekerden met gedekte schades wel volledig zouden vergoed worden en wie hen zou vergoeden. Bij de invoering van de verplichte dekking van natuurrampen in de brandpolis werd de tussenkomst voor alle verzekeraars wettelijk gelimiteerd. Dit plafond ligt ver beneden de totale schade van de rampzalige overstromingen van 14 tot 16 juli, momenteel geraamd op 1,3 tot 1,7 mia euro. Aan deze periode van onzekerheid komt nu een einde.
Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, heeft in constructief overleg met de Waalse overheid een akkoord bereikt in het kader van de financiering van de schade van de natuurramp die zich voordeed tussen 14-16 juli 2021.
Dankzij dit akkoord zullen slachtoffers met gedekte schade in deze sterk getroffen regio’s dus volledig worden vergoed.
De wet op de natuurrampenverzekering voorziet in plafonds in de tussenkomst van verzekeraars bij zeer grote rampen. Voor de Waalse regio zou dit betekenen dat de tussenkomst beperkt zou worden tot 320Mio €.
De sector heeft beslist zijn inspanning bijna te verdubbelen tot iets meer dan 590 Miljoen euro en elke verzekerde slachtoffer volledig te vergoeden, zelfs wanneer de schadelast hoger zou zijn dan de wettelijke begrenzing.
De Waalse overheid van haar kant komt tussen voor het overige gedeelte. Met de Waalse overheid werd tevens overeengekomen dat de verzekeraars het volledige bedrag zullen voorfinancieren zodanig dat verzekerden maar één aanspreekpunt hebben en maar één schadedossier.
Een eerste inschatting van de sector raamt de kosten van de natuurramp in Wallonië tussen de 1,3 en 1,7 Miljard euro.
Voor de andere regio’s worden in dezelfde geest van samenwerking de gesprekken vandaag aangevat en gelijkaardige voorstellen gedaan.
Voor al je vragen hierover, aarzel dan niet om me te contacteren: bel 054/421975 of stuur een e-mail geraardsbergen@crelan.be
Bron Assuralia https://press.assuralia.be/